اید برای همین است که خبر قرار گرفتن دو واکسن روتاویروس و پنوموکوک درسبد واکسیناسیون کشوری، میتواند خبر خوشحالکنندهای بهخصوص برای والدین باشد! والدینی که از این به بعد خیالشان از ابتلای فرزندشان به این بیماریها، کمی راحتتر از هر وقت دیگری است. «این دو واکسن، میتواند از ابتلا و شدت دو بیماری مهم در کودکان پیشگیری کند.» این را بابک عشرتی، معاون فنی دفتر بیماریهای واگیر وزارت بهداشت به جامجم میگوید و از دو واکسن تازه نام میبرد: روتاویروس و پنوموکوک. دو واکسنی که بهزودی در سبد واکسیناسیون کشوری قرار میگیرند و اینطور که دکتر عشرتی میگوید، هر زمان که وارد فاز اجرایی و برنامه واکسیناسیون کودکان شود، اجرایش ضرورت پیدا میکند.
روتاویروس
اسهال همیشه یکی از بزرگترین دغدغههای والدین در کودکانشان بوده است؛ مسألهای که میتواند منجر به ضعف و بیحالی کودک شود و او را رنجور و بیرمق کند اما با وجود همه این نگرانیها، این روزها بیماری اسهال ویروسی در کودکان بیشتر از هر وقت دیگری دیده میشود؛ نوعی از بیماری که بسیار مسری است و آب زیادی از بدن خارج میکند، تب و دلدرد نیز به همراه دارد و گاهی ممکن است کودک را به بیمارستان و بستری بکشاند:« واکسن روتاویروس برای پیشگیری از ابتلا به اسهال ویروسی که در اطفال زیاد شده است، کاربرد دارد.» دکتر عشرتی معتقد است این واکسن میتواند تا حدود ۸۰درصد احتمال ابتلا به بیماری اسهال ویروسی در کودکان را کاهش دهد؛ آنقدر که بیشتر از ۱۳سال است که سازمان جهانی بهداشت، علاوه بر شست و شوی دستها، استفاده از آب تمیز، تمیز نگه داشتن سطوح، واکسن روتاویروس را نیز در همه برنامههای ایمنسازی کودکان و نوجوانان توصیه کرده و چه خبر خوبی که این روزها این واکسن در سبد واکسیناسیون داخلی ما هم قرار گرفته است.
پنوموکوک
اما واکسن دیگری که برای اطفال و در دوره کودکی کاربرد دارد، پنوموکوک است که به گفته دکتر عشرتی از عفونت ریه کودکان و در بعضی مواقع، از انواع مننژیت پیشگیری میکند: «در واقع این واکسن میتواند در سلامت آن دسته از کودکانی که نقص سیستم ایمنی دارند، کاربرد داشته باشد.» چنانکه میتواند تا ۹۵ درصد از بروز این بیماری و عفونت در سالهای جوانی و بعد از آن هم پیشگیری کند. اینطور که متخصصان میگویند، آنتیبیوتیکهایی مانند پنیسیلین میتوانند آنها را بکشند اما تا ۳۰درصد از سویههای این باکتری در برابر آنتیبیوتیکها مقاوم هستند.البته بر کسی پوشیده نیست که عفونت پنوموکوکی، میتواند هرکسی را تحت تأثیر قرار دهد اما در کودکان و البته در نظر گرفتن این نکته که این بیماری بیشتر کودکان زیر پنج سال را درگیر میکند، شایعتر است و برخی عفونتهای پنوموکوکی جدیتر از برخی دیگر است برای همین است که واکسن پنوموکوک میتواند جدی تلقی شود و حضورش در سبد واکسیناسیون کشور به فال نیک گرفته شود. اینطور که مشخص است، تعداد دوزهای مشخصی برای دریافت واکسن پنوموکوک توصیه شده؛ توصیههایی که بر چهار دوز از واکسن و در سنهای دو ماهگی، چهارماهگی، شش ماهگی و بین ۱۲ تا ۱۵ماهگی تاکید دارد.
عوارض واکسن چیست؟
قریب به اتفاق واکسیناسیون کودکان، با عوارضی معمول همراه است چنانکه به گفته متخصصان، نیمی از کودکانی که واکسن زدهاند، خوابآلود میشوند، محل تزریقشان متورم و قرمز میشود، اشتهایشان را از دست میدهند و در نهایت ممکن است به تب خفیفی دچار شوند اما آنچه لازم است والد هر کودکی از آن آگاهی داشته باشد، این است که واکنشهای معمول را از واکنشهای شدید و غیرطبیعی تشخیص بدهد و در صورت مشاهده واکنش نامطلوب کودک بعد از واکسیناسیون، آن را به پای عوارض طبیعی آن نگذارد و اتفاقا در سریعترین وقت ممکن با پزشک متخصص کودکان مشورت کند و موضوع را با او در میان بگذارد.